ponedjeljak, 30. svibnja 2011.

  • El Eminna
    "Brini se više za svoju savjest, nego za svoj ugled. Jer savjest je ono što ti doista jesi, a ugled je ono što drugi misle o tebi."

  • Emina Golos
    ... Jedan od prethodnika je rekao: ... „Znaj da ti je Allah osigurao nafaku (opskrbu), pa stoga ne brini se i znaj da ti Allah nije osigurao Džennet, pa stoga ne zaustavljaj se! Znaj da je malo onih koji će uspjeti! Dunjalučki ukrasi prolazni su, i svaka blagodat mimo Dženneta prolazna je, i svaka tegoba mimo Džehennema podnošljiva je! Stoga zastani i obračunaj se prije nego li dođe vrijeme istinskog obračuna!



  • Azema Paro
    Džennetlija

    Bio je to dan u periodu nura…
    Svijet se u potpunosti preobratio u Dzennete srece, jer je Pocast univerzuma, sallallahu alejhhi ve sellem, u toj basci zvanoj svijet dijelio biserje istine... Da bi dosao do biserja, jedan beduin je prisao njegovoj nurli blizini i rekao:
    - O, Allahov Poslanice, pokazi mi takvo djelo, kada ga uradim, da udjem u Dzennet!
    Allahov voljeni Resul, sallallahu alejhi ve sellem, rece:
    - Cinit ces ibadet Allahu, nista neces pripisivati za druga, ispravno ces klanjati farz – namaze, davat ces zekjat i postiti ramazan...
    Kada cu ove rijeci, beduin se poput grana bijele ruze zanjiha od radosti i rece:
    - Kunem se Allahom u cijoj ruci kudreta je moja dusa, niti cu ista vise od ovoga raditi, niti cu ista izostaviti!
    Kada se okrenu i ode, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rece:
    - Ko zeli da vidi Dzennetliju neka pogleda ovog covjeka!
    (Muslim)

    • El Eminna i Emina Golos su rekli da im se ovo sviđa.

  • Sabahudin Gibanica


    • Emina Golos se ovo sviđa.

  • Sablja Sandzaka
    Zivot svoj za shehadet moj!!! :)))))
    Pitanje: Da li znate ko su ljudine ovog ummeta ???? Molim? Ne cujem ?? Jace ako moze ???
    Odgovor: MUDZAHIDI ALLAH IH POMOGAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Allahu Akbar - Jihad Nasheed
    vimeo.com
    Vimeo is a respectful community of creative people who are passionate about sharing the videos they make. Use Vimeo if you want the best tools and highest quality video in the universe.




  • Azema Paro
    Jedna djevojka se udala za bogatog trgovca. On je posjedovao golemu radnju u kojoj je prodavao tkanine i odjeću. Jednog dana je kupio pile i od svoje žene zatražio da ga skuha kako bi za večeru pojeli jedan dio. Kada su počeli večerati neko im pokuca na vrata. Trgovac ih otvori i ugleda gladnog siromaha koji je tražio nešto za jelo. Trgovac odbi da mu išta da, izgalami se na njega i otjera ga.
    - Neka ti Allah oprosti, gospodine – reče mu prosjak – da nemam velike potrebe i da me ne mori velika glad, ne bih pokucao na tvoja vrata!
    Trgovac nije sačekao da prosjak završi, grubo mu je zalupio vrata ispred njega i vratio se za sofru.
    - Zašto si ovako zalupio vratia siromahu? – upita ga žena.
    - Šta sam trebao uraditi? – ljutito će muž.
    - Mogao si mu dati komad pileta, makar njegova krila koja bi mu ublažila glad!
    - Zar da mu dam cijela krila?! Zar si poludila?!
    - Pa mogao si mu se bar lijepo obratiti!
    Nakon nekog vremena trgovac otišavši u svoju radnju vidje da je u požaru izgorjela tkanina i odjeća te da ništa nije ostalo. Vrati se tužan kući i reče ženi: – Vatra je radnju pretvorila u pepeo, ostao sam bez ičega!!
    - Ne tuguj, mužu moj! Strpi se u Allahovom određenju. Ne očajavaj u Njegovoj milosti i On će ti nadoknaditi.
    - Slušaj ženo, dok se to ne desi, otiđi kod svoga oca, jer te ja ne mogu izdržavati!
    Žena ga napusti. Međutim, Allah ju počasti brakom sa drugim čovjekom koji je bio plemenit i milostiv prema gostima. Hranio je gladne i nije odbijao siromahe i prosjake. Jedne večeri kada je žena postavljala sofru da večera sa svojim mužem neko pokuca na vrata. Ona ustade da vidi ko kuca.
    - Tamo je jedan prosjak koji se žali da je gladan i traži da jede – reče žena.
    - Daj mu jedno od ova dva pileta. Nama je za večeru dovoljno jedno. Allah će nam sigurno nadoknaditi. Nećemo razočarati onoga koji nam je pokucao na vrata.
    - Kako si plemenit i dobar, mužu moj!
    Žena uze pile i dadne ga prosjaku. Potom se očiju punih suza vrati mužu da nastavi večerati. On to primijeti i iznenađeno reče: – Šta te je rasplakalo, draga ženo?
    - Plačem od velike tuge!
    Muž je upita za razlog a ona odgovori: – Plačem jer je prosjak koji je kucao maločas ustvari moj bivši muž!!!
    Ona mu ispriča priču o njenom prvom škrtom mužu koji je vrijeđao prosjake i odbijao ih ne dajući im ništa i ružno im se obraćao.
    - Ženo moja, ako je prosjak koji je kucao na naša vrata tvoj prvi muž, onda sam ja prvi prosjak! – reče joj njen plemeniti muž.


  • El Eminna
    Ne tuguj!Najveci ljekari su se zbunili,mudraci ostali bespomocni,ucenjaci zastali i pjesnici se zapitali nad cudnovatim i tajnovitim stazama odredenja i sudbine...(Aid-el Karni)

  • El Eminna
    "I probdij dio noći u molitvi ,to je samo tvoja dužnost;Gospodar tvoj će tii na onom svijetu hvale dostojno mjesto darovati"/El-Isra,79/



  • Hasan Taći
    A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: "Ovo smo i prije jeli" – a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti. (Al-Baqara.25)



  • Beni Affet
    Neprijatelji islama dano-nocno smisljaju planove da zatru akidu muslimana i iscupaju zar dzihada iz njihovih grudi. Allah dz.s o tome kaze: I oni lukavstva svoja pletu, a Allah zna za lukavstva njihova, samo sto lukavstva njihova ne mogu brda pokrenuti (IBRAHIM 46)



  • Alija Smajic
    Hazreti Ibn-Omer r.a. kaže kako je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
    - Temelji islama leže na pet stvari: svjedočanstvu da nema drugog boga osim Allaha i da
    je Muhammed Allahov poslanik, na obavljanju namaza, davanju zekata, odlasku na hadždž i
    postu ramazana.
    (Buhari)

  • Beni Affet
    Muslimani, nasa duznost je da uzmemo uzroke koji vode imanu, i uzroke koji vode pobjedi, pa da naucimo nasu vjeru, spremimo se za dzihad, pa tek nakon svega toga uputimo Allahu dz.s. Dovu da nas pomogne protiv nevjernika i da uzvisi Islam i muslimane. A ummet koji duboko spava, a trazi pobjedu?

  • Hasan Taći
    "Pametan dobije više koristi od neprijatelja nego glup od prijatelja."

  • El Eminna
    Ako ne zelis gubiti,onda pobjedjuj.




  • Emina Golos
    ''Moja sreca je u vjerovanju,
    vjerovanje mi je u srcu,
    a nad mojim srcem
    jedino moj Gospodar ima vlast.''
    To je istinska sreca - sreca vjere.
    ...Tu srecu moze osjetiti
    samo onaj ciji su srce,
    dusa i misli puni ljubavi prema Allahu dz.s.....

  • Alija Smajic
    Od Hazreti Ebu-Hurejre r.a. prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:
    - Kad bi vjernik znao kolika je Allahova kazna, nijedan se ne bi nadao Džennetu; a da
    nevjernik zna kolika je Allahova milost, nijedan ne bi izgubio nadu u Džennet.
    (Muslim)

  • Eskija Zaim
    Dosao je neki covjek Allahovom Poslaniku Muhammedu saws, pa mu se pozali rijecima : " Allahov Poslanice, zadesila me oskudica pa nemam sta da jedem ", pa je Poslanik saws poslao do svoje familije da pitaju da li imaju sta da daju ovom covjeku od hrane, ali kod njih nije bilo nista, pa Poslanik s.a.w.s. rece svojim ashabima: "Ima li li iko ko ce nocas ugostiti ovog covjeka, Allah mu se smilovao." Tad ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa rece: " Ja cu, Allahov Poslanice".

    Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : "Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovazavati". " Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu" - odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora. I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista. Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.

    Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet "...i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno..." (sura - Progonstvo, 9)

    (Hadis biljezi imam Buharija)

  • Elma Sivac
    Napustio si namaz, glavnu sponu između tebe i tvoga Stvoritelja! Dao ti je vid, sluh, a ti?! Šta ti radiš?! Zar Mu zahvaljuješ gledajući, slušajući i govoreći ono što je Allah zabranio!? A Uzvišeni kaže u Kur'anu: I sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati. (El-Isra, 36.).
    • .

  • Elma Sivac
    Dosao je neki covjek Allahovom Poslaniku Muhammedu saws, pa mu se pozali rijecima : " Allahov Poslanice, zadesila me oskudica pa nemam sta da jedem ", pa je Poslanik saws poslao do svoje familije da pitaju da li imaju sta da daju ovom covjeku od hrane, ali kod njih nije bilo nista, pa Poslanik s.a.w.s. rece svojim ashabima: "Ima li li iko ko ce nocas ugostiti ovog covjeka, Allah mu se smilovao." Tad ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa rece: " Ja cu, Allahov Poslanice".

    Zatim ode svojoj kuci i rece supruzi : "Ovo je Poslanikov saws gost, pa cemo ga ugostiti i ne smijemo ga nicim omalovazavati". " Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu" - odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predlozi supruzi da odulji da spremanjem vecere, kako bi djeca zaspala od umora. I tako bi, djeca zaspase, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami nece imati sta da jedu a gostu moze biti neugodno da jede sam, dok domacini nemaju nista. Medjutim, dogovorili su se da ugase svijecu, te su usluzili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noci legli gladni.

    Sutradan je Allahov Poslanik saws nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispricao mu da ga je Allah swt obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzviseni Allah zadovoljan s njima , te da je u vezi njih objavljen ajet "...i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno..." (sura - Progonstvo, 9)

    (Hadis biljezi imam Buharija)

  • Enesa Begluk

    www.youtube.com
    KAZIVANJA O VLASNICIMA SLONA




  • Azra Jašarević-Durmo
    http://youtu.be/CMom1wJPW8o

    www.youtube.com
    Kalimatan habibatan ila ar-Rahman Khafifatan `ala al-lisan, thaqilatan fi al-mizan Subhanallahi wa bi hamdih, subhanallahi al-azim



  • Enesa Begluk



  • Enesa Begluk

Nema komentara:

Objavi komentar